Sublimacija Sawgrass

tiskalni_za_sublimacijo_SG 500_Sawgrass

Kaj je sublimacija?

sawgrass sublimacija gajcom.png
sawgrass novosti – update gajcom 4-2021.png

Sublimacija je posebna vrsta tiska, ki pa dejansko ni tisk. Po eni strani bi lahko rekli, da gre za tisk s preslikači, ker barvo najprej potiskamo na list papirja, potem pa jo s pomočjo toplotne preše prenesemo na podlago, ki jo želimo potiskati. Ampak to dejansko ni tisk, je OBARVANJE. Barva se namreč upari in zlije s podlago. Sublimiramo lahko samo izdelke, ki so iz poliestra (majice) ali pa so prevlečeni s kakovostnim premazom iz poliestra (skodelicefotopaneli …). Pomembno je, da je material v osnovi bel ali svetel, namreč sublimacijki tiskalniki ne tiskajo bele barve.

V Gajcomu uporabljamo sublimacijske sisteme Sawgrass. To znamko smo izbrali že pred leti, ko smo na trgu iskali zanesljiv sistem za sublimacijo, ki bi ga lahko uporabljali občasno. Namreč slovenski trg je majhen in velike naklade za sublimacijski tisk so redkost. Zato oprema včasih lahko nekaj dni, lahko celo tednov, počiva. Sawgrass nam omogoča, da tiskamo samo občasno. Vseeno seveda priporočamo, da tiskalnik opazujete in delate občasne teste, predvsem pa da ga nujno ves čas pustite priklopljenega na elektriko. Tiskalnik bo sam izvajal občasna čiščenja.

Sawgrass je vodilno podjetje za sublimacijski tisk, specializirano za izdelavo sistemov in predvsem barv, ki omogočajo vrhunske odtise na manjše izdelke, torej odtise velikosti A4 ali A3. Celoten sistem deluje – je zanesljiv, tiskalnik tiska pravilne barve. Hkrati pa Sawgrass razmišlja tudi v smeri, da želi tiskarju čim bolj olajšati delo tudi pri pripravi datotek za tisk.

Več izdelkov, ki jih lahko sublimacijsko potiskate, najdete tukaj.

Prav vsa svoja vprašanja lahko naslovite na nas na e-mail [email protected]. Lahko pa se obrnete tudi direktno na brezplačno podporo Sawgrass, kjer trenutno ponujajo informacije v več jezikih (žal v slovenčini še ne).

Sublimacija je v zadnjem času zelo popularen izraz za praktično vse tehnike tiska. Ste mogoče že zasledili sisteme za sublimacijo na bombaž? Najbrž ste, ampak gotovo se niste pustili zavesti. Namreč kot rečeno je sublimacija možna samo na poliester. Za potisk na bombaž se uporabljajo drugi sistemi, recimo DTG, DTF, sitotisk, ali pa Sawgrass Chromablast – ta sistem je še najbolj podoben sublimaciji, ampak gre za posebne barve za bombaž in drugačen papir.

Sawgrass ni edini ponudnik sublimacijskih izdelkov, je pa vsekakor najbolj zanesljiv. Konec koncev je to podjetje, ki je izumilo sublimacijo in ima še vedno v lasti večino patentov, povezanih s sublimacijo.

OSNOVNE PREDNOSTI SUBLIMACIJSKIH SISTEMOV Sawgrass VIRTUOSO

 • Sawgrass uporablja posebno gel tehnologijo z zaprtimi kartušami. To v osnovi pomeni, da tiskalnik ne potrebuje veliko čiščenj. Glava je dolgo čista, tudi če tiskalnika ne uporabljate vsak dan. Tudi po več tednih bo prvi odtis, ki ga boste spet naredili, popoln. Vse, kar morate storiti je, da tiskalnik pustite vklopljen v elektriko. Samodejna čiščenja niso tako pogosta kot morajo biti pri ostalih tiskalnikih. Posledično tiskalnik zavrže izjemno malo barve. Kljub temu, da je sistem zelo stabilen, pa svetujemo, da ga redno uporabljate in vsaj vsake toliko časa preverite oz. očistite.
 • poraba barve je majhna v primerjavi z ostalimi sistemi (recimo Epson s sistemom za nalivanje barv). Največje razlike nastanejo prav pri čiščenju, saj Sawgrass ne zavrže skoraj nič barve, večino boste tako s pridom uporabili. Sploh pa, ker je vsak iztis popoln, vam ne bo treba tiskati znova in znova, da bi dobili dober rezultat – to spet pomeni prihranek barve in seveda tudi papirja, predvsem pa bo izmet izjemno majhen in boste tako porabili manj izdelkov.
 • Uradni distributer za Slovenijo za sisteme Sawgrass je Gajcom d.o.o. Naša ekipa tudi sama uporablja vse sisteme, ki jih tržimo – vemo, zakaj so dobri in kakšne prednosti imajo, in znamo vam tudi iz prve roke svetovati, če se vam karkoli zaplete. Občasno organiziramo tudi dneve odprtih vrat, na katerih se lahko podružite z nami in z drugimi tiskarji, ki uporabljajo Sawgrass. Vedno pa ste dobrodošli, da se oglasite pri nas in si v živo pogledate in vprašate vse, kar vas zanima.
 • Za dobro sublimacijo so ključni tudi dobri izdelki. Mi tržimo izdelke za sublimacijo Promattex (kakovostne skodelice in drugi izdelki za sublimacijo) in Unisub ter ChromaLuxe (foto paneli), vsi ti izdelki so vrhunske kakovosti.
 • Papir TruPix je trenutno najcenejši papir za sublimacijo na trgu. Smešno, ker je tudi najboljši. Uporabljate ga lahko tudi z drugimi sublimacijskimi sistemi.
 • In še najpomembnejše dejstvo – Sawgrass sistem za sublimacijo dobite skupaj z brezplačnim programom za Colour Management. To je edini sistem, ki vključuje brezplačen PowerDriver, ta pa je eden ključnih elementov, če želite tiskati kakovostno sublimacijo.

Sublimacija unikatov

Da boste lahko svojim strankam in sebi ponudili nekaj lepega, novega, edinstvenega, unikatnega, vam predstavljamo sublimacijske izelke, s katerimi bo tisk unikatov užitek.

Zakaj izbrati skodelice Sitotisk.net?

Skodelice so premium kakovostnega razreda, kar v praksi pomeni, da so lepo premazane, brez napak, pikic, črtic …, omogočajo idealen odtis, se lepo vsedejo v prešo… Če naše skodelice primerjamo z ostalimi na trgu, je osnovna prednost, ki vsaj nam veliko pomeni, ta, da je vsaka skodelica po tisku idealna – ni treba ponavljati, praktično odpadka ni.

KAJ JE SUBLIMACIJA?

Strokovno je sublimacija fazni prehod pri katerem snov preide iz trdega neposredno v plinasto agregatno stanje.
Hm, zelo strokovno, ali ne? Povejmo malo bolj po domače. Pri izdelavi unikatov je to prehod posebne sublimacijske barve na izdelek, ki je prevlečen ali izdelan iz poliestra. Sublimacija tako ni tisk, ampak barvanje 🙂

Izdelki, ki se za sublimacijo lahko uporabljajo so: skodelice, majice, plišaste igrače, blazine, puzzle, okvirji… Če so izelki izdelani iz poliestra ali premazani s poliestrom, potem so najverjetneje primenri za tisk s sublimacijo. Če izdelki niso opredeljeni kot sublimacijski, morate seveda prej testirati. Možnosti je veliko.

SISTEM za sublimacijo SAWGRASS

Ker je za naše stranke dobro le najboljše, pri nas uporablajmo sistem SAWGRASS, ki je vodilen v proizvodnji sublimacijskih barv na svetu. Njihov sistem je enostaven za uporabo in cenovno ugoden.SJR SG3110DN Composite web

Sawgrass je barva, zasnovana na gel tehnologiji, pakirana v zaprte kartuše. To omogoče maksimalno zanesljivost in nemoteno tiskanje. Barva se v tiskalniku ne suši, zato je iztis tudi po večih dneh uporabe 100% popoln. Brez predhodnega čiščenja glave printerja.

Zahvaljujoč posebnemu brezplačnemu sistemu za upravljanje barv so barve izjemno žive, točno takšne, kakršne morajo biti, resolucija pa je na nivoju, ki ga drugi tiskalniki preprosto ne dosežejo.

V kombinaciji sublimacijskih sistemov Sawgrass Virtuosoin kakovostnih izdelkov so potiski večni! Trde površine tiskancev ne bodo počile, se odlupile ali opraskale. Potisk na tekstilnih izdelkih ne bo zbledel, ne glede na to, kolikokrat ga boste oprali.

Ker tiskalnik ne vsebuje bele barve, se sublimacija uporablja predvsem za tisk na bele oz. svetle površine. Kar pa ne pomeni, da ne morete tiskati na temne površine, le predlogo morate prilagoditi, da ne vsebuje belih barv.

Sistem je res enostavenučinkovit in zanesljiv in zato ga z veseljem ponujamo tudi vam.

Naj bo tiskanje unikatov ali večjih količin enostavno in zabavno.

unikatni izdelki
Izdelki za tisk s sublimacijo

Kaj sestavlja sublimacijski sistem?

Dober sublimacijski sistem vključuje te osnovne dele:

 • tiskalnik A4 ali A3
 • sublimacijsko barvo
 • sublimacijski papir
 • izdelke, primerne za sublimacijski tisk
 • kakovostno prešo

Na trgu lahko najdete veliko različnih inkjet tiskalnikov – od A4 (SG500) do širokoformatnih tiskalnikov. Izbirate lahko tudi način doziranja barve – od zaprtih kartuš, ki jih ne morete nalivati, pa do hibridnih sistemov.

Zanimivo primerjavo različnih sistemo za mali sublimacijski tisk si lahko ogledate v tem videu. Video je v angleščini.

Vsekakor pa je najpomembnejši del dobrega sublimacijskega sistema kakovostna preša. Na trgu je ogromno izbire, svetujemo pa vam, da preše izberete glede na to, kakšne izdelke boste tiskali, kako pogosto in v kakšnih količinah.

Kako boste v tej poplavi možnosti vedeli, kateri sistem je najboljši za vas?

Seveda morate upoštevati finančne in prostorske omejitve, hkrati pa se morate vprašati naslednje:

 • Katere izdelke boste tiskali?
 • Kakšne količine boste tiskali?

Če lahko pošteno odgovorite na ti dve vprašanji, boste s tem močno zožali svoj izbor. Sistem boste tako izbrali na podlagi naslednjih dejavnikov:

Zanimivo primerjavo različnih sistemo za mali sublimacijski tisk si lahko ogledate v tem videu. Video je v angleščini.


Velikost tiska

Od velikosti tiska, ki ga omogoča vaš tiskalnik, je odvisno, kako veliko površino boste lahko tiskali na enem izdelku, oz. koliko izdelkov boste lahko potiskali hkrati. Naprimer, če želite tiskati steklene ploščice velikosti 30×30 cm, tega ne boste mogli potiskati na A4 tiskalniku. Če potrebujete hitro proizvodnjo manjših izdelkov, boste kupili tiskalnik, ki bo omogočal tisk več motivov hkrati.


Vrsta in velikost preše

Tiskalnik boste izbrali glede na velikost tiska, ki ga potrebujemo, enako je tudi pri preši. Pozorni morate biti na velikost tiskalne in grelne plošče ter na kakovost idelave in robustnost. Če boste tiskali velike izdelke oz. velike površine tiska, morate imeti tudi prešo, ki bo zmogla tako velikost tiska. Za tisk na majice na primer potrebujete prešo, ki bo omogočala tisk na male otroške, pa tudi velike, 3XL odrasle majice. 

Sublimacijske izdelke morate prešati izdelek v enem kosu. Poiščite prešo, ki ima enakomerno razporejeno temperaturo, se hitro segreje, ima točen termostat in ploščo, na katero boste lahko položili izdelke, ki jih vi želite sublimirati. Pri nakupu preše za sublimacijo se odločite za zgornjo tretjino po cenovnem razponu.

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.