DTF tisk

DTF tisk Gajcom
Gajcom tiskarnje DTF preslikačev

DTF tisk

je najsodobnejša tehnika tiska na majice, puloverje in druge tekstilne izdelke. Kar nekaj let je trajalo, da smo to tehnologijo dodobra spoznali in prilagodili našemu trgu. Na videz izjemno preprosta tehnika s sabo prenaša veliko izzivov. V Gajcomu smo se DTF tiska lotili zavzeto in trenutno lahko rečemo, da vemo, kaj delamo.

 

DTF je kratica za “direct to film” oziroma tisk na poseben film oz. folijo, ki hkrati služi za prenosno folijo pri preslikavi nanešene barve na majice. Pri tisku se uporabljajo vodne barve in poseben prah.

Gre za tehniko preslikačev, kar pomeni, da barvo najprej nanesemo na folijo, jo posušimo, potem pa pod toplotno prešo prenesemo na izdelke, kot so majice, puloverji, jopice, bunde, jakne, vrečke, kape, dežniki, in celo na nekatere lesene in papirnate izdelke.

 

DTF tiskalnik gajcom

Velikosti DTF tiska

Tiskate lahko na pole velikosti A3, na voljo pa so tudi role širine 30, 33 in 60 cm. Vse DTF filme najdete na tej povezavi.

V Gajcomu tiskamo na širino filma 60 cm, če naročate preslikače pri nas, pripravite datoteko za širino preslikačev do 55 cm. Več o tem, kako lahko naročite preslikače, najdete tukaj.

Velikost DTF preslikačev je odvisna od tega, kakšne velikost potrebujete. Za majice in puloverje običajno tiskamo širino do 33 cm. Pri naročanju bodite pazljivi predvsem na dimenzijo vaše preše. Priporočamo, da je preslikač nekaj centimetrov manjši od bruto površine preše, da dobite najboljši možen rezultat pri preslikavanju preslikačev na majice.

Barve DTF tiska

Barve, ki jih omogočajo DTF tiskalniki, praktično nimajo omejitev. Za zdaj še ne morete tiskati srebrne, zlate in fluo barve, sicer pa tiskalnik pokriva vse CMYK odtenke in seveda vključuje tudi belo barvo. Zato so DTF preslikači primerni tudi za barvne in črne majice.

Barve so živahne. Moč barv je seveda odvisna tudi od kakovosti tiska, ki je nujno povezana s hitrostjo tiska, pa tudi z izbiro barv in filma. Na sam izpis vpliva tudi prešanje – pred tiskom večjih serij testirajte tudi različne nastavitve preše.

Pravilne odtenke barv določamo z dolgotrajnim postopkom izdelave profilov. Profili so ukazi, ki jih program daje tiskalniku glede na to, kakšen odtis si želimo. Izdelava profila zahteva veliko potrpežljivosti, ko pa je profil izdelan, je tiskanje enostavno in veliko bolj kakovostno.

Profili se lahko razlikujejo med sabo glede na izbiro barv in filma, pa tudi glede na to, na kakšno površino bomo tiskali in pa seveda predvsem od tega, ali tiskamo fotografije (obrazi), grafike ali tekst.

Spodnja slika prikazuje utrinek iz postopka izdelave enega od profilov. Postopek vzame veliko časa in zahteva precej potrpežljivosti in natančnosti. V Gajcomu profile izdelujemo samo za lastne potrebe.

 

Profil DTF tisk

Na spodnji sliki vidite primerjavo preslikača pred in po kalibraciji. Na levi sliki je preslikač, potiskan pred kalibracijo. Sicer mu “nič ne manjka”, ampak vseeno barvni odtenki niso pravilni in tudi jasnost detajlov je slabša kot na desni sliki.

Desna slika se je zelo približala originalnim barvnim odtenkom mačke. Pravilnost odtenkov pa je moč preskusiti tudi po modri barvi zgornje tačke – pravilni pantone odtenek je namreč prav ta tačka na desni sliki.

 

kalibracija dtf preslikacev

Hitrost DTF tiska

Hitrost tiskanja z DTF tiskalnikom je odvisna od tiskalnika (ali ima dve ali štiri glave, kako stabilni so nosilci filma in na sploh postavitev tiskalnika …), pa tudi od tega, kako znamo tiskalnik uporabljati oz. kakšen izpis si želimo.

Hitrejše tiskanje ne pomeni vedno slabše kakovosti tiska. 

Če pa želimo pri tiskalniku, ki ga imamo, dosegati enako dobre rezultate in povečati hitrost tiska, moramo pravilno nastaviti profile in dobro poznati tiskalnik.

Ko nastavljate tiskalnik, se boste poigrali s številom prehodov. Mi svetujemo najmanj 8 prehodov, čeprav sami pri tisku pogostoje uporabljamo več prehodov. Enosmerno tiskanje skoraj vedno da boljše rezultate kot dvosmerno, je pa seveda veliko počasnejše.

Če se boste lotili manjše naklade, potem je vsekakor smiselno, da tiskate bolj počasi. Sploh, če so v vaših grafikah drobne črte, pike in drugi tanki detajli. Pri večjih serijah je seveda smiselno testirati hitrejši tisk, saj pri večini dizajnov razlike niso opazne.

Nekateri imate svoje manjše in počasnejše tiskalnike, včasih pa dobite večja naročila, mogoče tudi bolj zahtevna, kjer potrebujete barvno kalibracijo. Če vaš tiskalnik ne zmore, lahko preslikače naročite pri nas.

 

DTF tiskalnik gajcom 60 cm
Kupi barve, prah in film za DTF tukaj

Pri tisku uporabljamo barve, prah in film Hanrun paper ter dodatno še film TTS, vse to je na voljo tudi vam, če tiskate tudi sami. Zaloga je vedno sveža, materiali pa so preskušeni in zagotovo delujejo.

barva za dtf film folija za dtf gajcom hanrun paper tts
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.