Fibrilacija

sitotisk - več o sitotisku - novo

Fibrilacija v tisku je nadležna reč, zaradi katere stranke tiskarjem pogosto očitajo, da se njihov tisk spira. Ampak dejansko to ni to … Kaj pravzaprav je fibrilacija in kako se ji izognemo?

Ste že kdaj dobili v roke krasno potiskano belo majico, mehko na otip iz čistega bombaža? Ko ste jo prvič oprali, pa tisk ni bil več tako sijajen, kot da se je spral. Tisk je “zbledel”. No, to je fibrilacija.

Bolj ko je majica mehka na otip, bolj ko je “puhasta”, večja je verjetnost, da bo prišlo do fibrilacije. Nekatere blagovne znamke so še zlasti podvržene fibrilaciji, saj uporabljajo prejo iz kratkih vlaken. Bombažna vlakna, ki sestavljajo niti, iz katerih izdelajo blago za majice, so različno dolga. Preja iz kratkih vlaken je manj obdelana in posledično cenejša. Lahko bi se reklo, da s tem tudi bolj ekološka, čeprav je veliko odvisno od tega, kako gledate na vprašanje ekologije … Znamke, ki po naših izkušnjah uporabljajo kratka vlakna, so Sol’s, B&C, Gildan, pa tudi druge znamke pri nekaterih modelih. To ne pomeni, da to niso dobre majice. So, te majice so krasne, lepo nosljive, dolgo lepe in tudi zelo lepo se tiskajo. Je pa treba pri tisku upoštevati visoko verjetnost, da bo predvsem na belih majicah teh znamk prišlo do fibrilacije.

Ker je dejansko vnaprej težko oceniti, katere majice bodo fibrilirale in katere ne – celo na podlagi dolgoletnih izkušenj mi še vedno včasih težko vnaprej presodimo, ali moramo biti previdni ali ne, smo raje previdni vedno in se lotevamo tiska na bele majice vseh znamk in modelov (tudi različnih gramatur – saj gramatura tudi močno vpliva na podvrženost fibrilaciji) malo drugače.

Preprečevanja fibrilacije se pri različnih vrstah tiska lotevamo različno.

Če tiskamo DTG, je smiselno tudi na belih majicah uporabljati tekočino za pretreatment. Poskrbeti je treba, da je tekočine nanešene dovolj, da je gladko povaljčkana in seveda enakomerno nanešena, predvsem pa, da je pravilno posušena. Nekateri tiskarji tudi na bele majice, ki rade fibrilirajo, dodatno potiskajo podložno belo barvo … zanimiv trik, ki hkrati tudi poveča samo obstojnost tiska. Nikoli ne tiskajte na star pretreatment. Čeprav je mogoče majice pripraviti s tekočino za pretreatment tudi vnaprej, odsvetujemo tisk na majice, ki so dolgo časa čakale … Enostavno sestavine tekočine bolje reagirajo z belo barvo, če so bolj sveže.

Pri sitotisku obstaja veliko “trikov”, ki so dejansko povsem del tehnološkega postopka, vendar jih večina tiskarjev rada izpusti, da s tem znižajo stroške. Majice lahko potiskate večkrat. Vsak nanos barve namreč fibrilacijo zmanjša. Dodatni (podložni) sloji barve so lahko prozorni, beli ali sivi, včasih pa je možno kot podložno barvo uporabiti kar isto barvo, ki jo tiskate – potiskate samo več slojev. Fibrilacija je manjša tudi, če uporabite dovolj barve, kar pomeni, da uporabite dovolj redko mrežo in dobro nabrušen rakel, ki ga potiskate pod pravilnim kotom, s pravilno hitrostjo in močjo … No, tukaj bi lahko dodali še marsikaj. Namreč na sam postopek sitotiska vpliva 100 faktorjev. Če so vsi faktorji upoštevani in dosledno izpolnjen, potem tiskamo po tehnološkem postopku. Čim en faktor opustimo, je dober odtis prava mala čarovnija 🙂

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.